Manta i200

In deze originele I200 Manta is een 2.2 motor gebouwd. De auto staat werkelijk perfect in de lak en is een plaatje om te zien. De eigenaar heeft kosten noch moeite gespaard om de auto echt netjes te krijgen.

Manta I200

Maar de 2.2 motor gaf een probleem. Dit had een motor moeten zijn die een mooi koppel zou leveren. De nokkenas is welliswaar aangepast, maar de motor gaf niet thuis. De originele output was 150 pk en na het vervangen van de ontsteking van Irmscher was deze nog maar 130 pk... Hier is iets behoorlijk mis gegaan..

Op deze motor zat een L-jetronic systeem dat eigenlijk op een 2-liter motor hoorde. De kabelboom liep overal dwars door de motorruimte. De computer en haar kenvelden hoorde duidelijk niet bij deze motor en het mengsel is nooit nagemeten. De motor liep dusdanig vreemd stationair dat ik het vermoeden had dat deze minstens 40 graden voorontsteking had. Ze liep ook veel te arm. Tot 3000 toeren was er niemand thuis. De motor twijfelde en wou niet op toeren komen. Daarna kreeg je een duw in de rug en daarna was het alweer afgelopen. Al met al maakte de motor dus een sportieve indruk, maar het koppel kwam zeer plotseling en zeer kortstondig tot stand waardoor de auto amper rijdbaar was.

We hebben alle injectie en ontstekingsdelen verwijderd. Er is een totaal nieuwe custom kabelboom gemaakt. De ECU is weer op de plaats van de originele ECU gehangen en vanuit deze plek zijn we verder gaan werken. De ontstekingverdeler is  verwijderd. Hiervoor in de plaats is een DIS bobine gekomen. Om tot een goede timing van de ontsteking te komen is een 2.4 triggerwheel gemonteerd. De motor was al voorzien van een ingekort 6-cilinder inlaatspruitstuk. Alles werd aangesloten en afgesteld en het resultaat was verbluffend.

Een zeer rijdbare auto. Koppel vanaf stationair toerental tot aan het maximum toerental. Niet meer wachten op het koppel om in te hakken, maar op afroep power door simpelweg het gas in te trappen. De motor gedraagd zich mooi soepel waardoor ze ook rustig fijn haar rondjes draait. Maar als de weg vrij is en het gas wat dieper ingetrapt wordt komt het speeltje van welleer boven. Leuk dat er weer een fraai motorkarakter in een zo puntgave auto zit.

 
< Vorige   Volgende >