LPG injectie

Er zijn nog al wat beweegredenen om een LPG systeem te monteren op een klassieker. De voordelen van LPG:

 1. Goedkope brandstof
 2. Minder CO2 uitstoot
 3. Schoner voor de motor
 4. Geen olie-verdunning meer door brandstof
 5. Geen "wash-down" van de oliefilm van de zuigerwanden
 6. Veilige tank, vaak op een veilige plaats

Aan een ongeregeld / G2 systeem zitten toch ook nogal wat nadelen:

 1. Vernauwing in het inlaat traject waardoor de motor geknepen wordt
 2. Brandstofsamenstelling is onder belasting niet consistent waardoor een te hoge motortemperatuur kan ontstaan
 3. Kans op backfire is in hoge mate aanwezig met defecten aan luchtweger en luchtfilterhuis tot gevolg
 4. Brandstof-verbruik laat vaak te wensen over (door slechte samenstelling)

 

LPG injectoren geplaatst op DCOE spruitstuk.

Injectoren gemonteerd in een spruitstuk.

Deze mindere eigenschappen zijn op te lossen door het systeem dat ik heb ontwikkeld.

 

LPG dampgas injectie
LPG injectie verdamper en injectoren.
(tegenwoordig leveren wij andere merken ivm levensduur
en beperkte schaalbaarheid van de BiGas injectoren)
 

Het princiepe is redelijk eenvoudig en werkt in de basis hetzelfde als een benzine injectie-systeem.

Allereerst is natuurlijk een tank nodig. Dit is een normale LPG tank. Geen pomp benodigd. Afhankelijk van het vermogen van de motor leggen we een 6mm of een 8mm leiding onder de auto. Onze stelregel is: alles boven ~150 pk voorzien wij van een 8mm leiding. Vervolgens plaatsen wij een verdamper in de motorruimte die met behulp van de koelvloeistof de vloeibare LPG naar dampfase brengt. Dit is geen gewone verdamper. Deze verdamper heeft een uitgang van dampgas dat op een afgeregelde druk van ongeveer 1 bar de verdamper uitstroomt. De druk is af te regelen met een stelschroef en voor turbo/compressor-motoren heeft ze een compensatie-aansluiting. Aan die uitgang komen de injectoren. Iedere cilinder krijgt zijn eigen injector. De injector spuit de LPG in dampfase in het spruitstuk door middel van een kleine sproeier die in het spruitstuk gemonteerd wordt.

DS LPG injector

De plaatsing van LPG injectoren op een DS 2.3 i.e. motor. Ook kunt u de bobine's zien die in de bougieschacht passen.

Op deze manier is er een minimale hoeveelheid zeer geconcentreerde LPG in het spruitstuk aanwezig hetgeen backfires tegengaat. Door de kleine hoeveelheid LPG aanwezig in het spruitstuk zal er geen schadelijke backfire meer plaatsvinden. De backfires die kunnen optreden bij auto's met K-jettronic en L-jettronic komen niet door een slechte ontstekingsinstallatie zoals veel mensen u zullen willen doen geloven. Ze komt door de construktie van het K-jet/L-jet spruitstuk, de weegklep en de plaatsing van het mengstuk. Het gehele spruitstuk is bij deze auto's gevuld met een explosief mengsel. Met ons systeem is dat niet het geval. Bovendien is de hoeveelheid LPG zeer precies te doseren. Er is geen venturi benodigd dus de motor behoud haar vermogen. Het vermogensverlies dat samenhangt met de chemische eigenschappen van LPG en de fase waarin de brandstof verkeert worden weer gecompenseerd door de betere menging van LPG ten opzichte van benzine. In veel gevallen gaan de auto's beter op LPG lopen dan ze voorheen op benzine deden.

Audi KE-jettronic LPG injectie

Dat heeft te maken met de exacte dosering van de brandstof. Daarvoor gebruiken wij een modern motormanagement systeem welke de inspuithoeveelheid berekent aan de hand van motortoerental en belasting. Naderhand kijkt de lambda-sensor of het mengsel juist is geweest door de hoeveelheid zuurstof nog aanwezig in de uitlaat te vergelijken met een tabel die voor verschillende draaiomstandigheden verschillende mengselsamenstellingen kent. Zo stuurt het systeem tijdens het rijden continu het mengsel bij.

Kenveld en software

Links het brandstofinspuit kenveld, rechts de interface waarop u de variablen kan aflezen van de sensoren en actuatoren

Maar het systeem kan nog veel meer. Zo is in het motormanagement systeem ook een ontstekingssysteem opgenomen. Veel oudere voertuigen knappen enorm op door een ander type bobine te gebruiken waardoor een (after-market) verdeler-ontsteking niet meer nodig is. Het systeem kan een luchtomloopklep sturen waarmee het stationair toerental regelbaar is. Het systeem kent een aanpassing voor koude-start. Het is zelfs mogelijk het systeem zelfstandig te laten overschakelen zodat het warmdraaien op benzine gaat en bij een instelbare temperatuur automatisch wordt overgeschakeld naar LPG.

We doen er nog een stapje bij: maar enkel voor de gevorderden.

Het systeem is dusdanig slim dat ze 2 verschillende brandstoffen kan sturen. Het systeem heeft 2 sets van kenvelden beschikbaar. Zo kan aan iedere brandstofsysteem een eigen kenveld voor inspuiting, voor inspuitingsdoel (belastings-afhankelijke mengselsamenstelling) en een ontstekingskenveld toegekend worden. Een échte bi-fuel oplossing dus. Met maar 1 management systeem.

Bi-Fuel

LPG én benzine injectoren aangestuurd door 1 systeem.

Dan hebben we nog de mensen met angst voor electronica.... Zij vinden dat een ouderwets systeem met een mengstukje nog het beste werkt omdat je er nooit problemen mee zou hebben. Onze praktijk is echter anders. De meeste motoren die lopen op een mengstukje beschikken niet over een lambda-sensor. Wij hebben wél wat metingen gedaan aan dergelijke systemen en in de regel lopen ze te rijk stationair en te arm onder vollast. Dit is precies omgekeerd aan wat je zou willen hebben. In deellast wordt onnodig brandstof verstookt terwijl de thermische belasting laag is. Onder vollast zou er meer brandstof inmoeten om meer vermogen te verkrijgen en om de thermische belasting te verminderen. Hoe groter het zuurstof overschot, hoe groter het "snijbrander" effect in de motor. Bovendien loopt ons systeem maar op 1 sensor. Als de toerental sensor uitvalt, dan stopt het systeem. Deze sensor zit echter in iedere moderne auto's en die staan niet zo heel veel stil. De computer is qua gebruikte componenten vergelijkbaar met de computers van de grote merken. En ook deze gaan zelden of nooit kapot. We kunnen al ruim 25 jaar niet meer zonder electronica in onze auto. Waarom voor de LPG installatie dan wel ?

Een tussenoplossing is het mengstuk-systeem met een stappenmotor in de LPG slang. Deze heft echter het verlies van vermogen door de geknepen luchtinlaat niet op. En de kans op backfires met schade aan de luchtinlaat blijft bestaan. Ook regelen deze systemen vrij traag. Wat ons betreft is dit een mooie oplossing om iets wat totaal niet goed werkt een beetje beter te laten werken. Er is maar 1 manier om het goed te doen. En dat is door iedere cilinder te voorzien van een eigen LPG injector en in de uitlaat te controleren of alles juist is geweest. En zo nodig een bijsturing van de inspuithoeveelheid.

Er zijn ook LPG injectie-systemen in de handel die de inspuittijd van de benzine injector opneemt en aan de hand daarvan een LPG inspuittijd maakt. Er zijn echter een paar problemen: 

 1. Veel oudere auto's hebben geen benzine injectie systeem met elektrische aansturing (K-jettronic / KE-jettronic) en sommige stuursystemen zijn niet tijd-gerelateerd maar stroomgestuurd (D-jettronic).
 2. Indien het inspuitsysteem al wat verouderd is zal de mengselsamenstelling voor benzine niet geweldig zijn. De LPG installatie copieert het benzine inspuitsysteem en zal de fouten ook overnemen. Zeker systemen met L-jettronic en de eerste Motronic's hebben daar last van.

Vandaar dat de auto's die wij ombouwen vaak beter lopen op LPG dan op benzine: Het LPG systeem werkt volledig autonoom en is onafhankelijk van de kwaliteit van de benzine inspuiting.

 De voordelen nog eens op een rijtje:

 1. Door een onbeperkte mogelijkheid van afstellingen onder elke belasting en toerental een ideaal mengsel
 2. Door deze ideale afstelling een minimale hoeveelheid uitstoot van broeikasgassen
 3. Een goede afstelling levert een hoger rendement waardoor de motor mogelijk minder brandstof zal verbruiken
 4. Koudestart aanpassing en acceleratieverrijking zal de loopcultuur doen toenemen
 5. Een high-tech installatie die met een (uw eigen) standaard laptop is uit te lezen en is te controleren op werking
 6. Snelle trouble-shooting waarbij u niet afhankelijk bent van een LPG inbouwstation
 7. Controleerbaar tijdens het rijden (datalogging feature standaard aanwezig mbv laptop)
 8. Closed-loop lambda functie waardoor de motor altijd in de ideale mengselsamenstelling opereert onder alle belastingen en toerentallen
 9. Geen risico meer op een schadelijke backfire
 10. Door goede samenstelling van mengsel verminderde thermische belasting van kleppen en kop
 11. Extra features standaard aanwezig op het systeem zoals stationairloop regeling, verdelerloze ontsteking, enz.
 12. Iedere motoraanpassing toelaatbaar: compressor, turbo's, ITB's andere nokkenassen, enz.

Hier een filmpje van een Audi A6 2,3l uit 1994 die standaard is voorzien van KE-Jettronic. Wij hebben deze auto omgebouwd op LPG injectie.

http://www.youtube.com/watch?v=xF6m1hrAR_w

Wij hebben een groot aanbod in diensten en leveringen van produkten om dit systeem voor uw auto sucvol te maken ! Kijk ook eens in onze shop of neem contact met ons op.

Verder kwam ik nog een aardig artikel tegen over de gevaren van backfires en de oorzaken ervan. Nuttig leesvoer !

 *** AANBIEDING ***

Nu een viercilinder LPG injectorrail, een verdamper tot 100kW (bij -10 C) inclusief afsluiter en natgas LPG filter, een LPG drooggas filter, en LPG slang voor 250 euro ! Andere kits vindt u in de shop. Wij kunnen alle LPG onderdelen leveren die u nodig heeft voor uw project.

 LPG injectie set

Bijbehorende motormangament systemen vanaf 249 euro.

 
< Vorige