Volvo 242 GT Turbo

De Volvo 242 GT Turbo

De Volvo is eigenlijk de grote proeftuin. Practice what you preach.. Een poosje geleden heb ik er een turbo-motor in gelepeld (gelukkig heb ik inmiddels een fatsoenlijke werkplaats..). Eigenlijk geen bijzondere motor. Na de "wilde" ITB motor wou ik een koppelmonster dat geschikt was voor iedere dag. Ook filerijden en stadsverkeer. En dan ook nog een beetje zuinig.

 Hoist

Maar de auto moest ook geschikt zijn voor op het circuit. Ik mag erg graag driften. De auto is voorzien van een Limited Slip Differential waardoor het doorspinnen van het binnenwiel wordt voorkomen. De hydraulische stuurbekrachtiging werd vervangen door een "quick rack" waardoor de stuurbeweging van links naar rechts nog maar 2,4 slagen bedraagd. Koni-geel, stuggere veren en stabilisatorstangen maken de wegligging af.

En natuurlijk werd de standaard motor weer voorzien van zowel benzine als LPG injectoren en een custom programmable motormanagment systeem om de actuatoren aan te sturen. Een 3" Feritta uitlaat zorgt voor een goede afvoer zonder al te veel lawaai. Een FMIC (Front Mounted Inter Cooler) moet de opgewarmde lucht van de turbo koelen. Een bobine voor iedere bougie zorgt voor een sterke vonk. Voor het betere schakelwerk is een M90 versnellingsbak gemonteerd. turbo

Hoewel de motor redelijk standaard is, is ze opmerkelijk levendig. Met enkel een programmeerbaar motormanagement systeem valt er dus een boel winst te behalen op een turbo motor. Het is het een heel erg vlotte Volvo geworden die door het hele toerengebied doortrekt. En daar was het precies om te doen. Geen hikjes, geen nukken. Afknijpen in zijn 5 ? Geen probleem. Vol gas naar de toerenbegrenzer ? Lekker !

Het leukste blijft nog altijd het afrekenen na het tanken. De auto produceert al haar PK's op LPG en ze doet het er zeker niet minder om. De auto is een feest om te rijden. Rij hieronder een paar rondjes mee op het Midland circuit van Lelystad ! Let op: Dit is op LPG ! De hele dag driften voor 3 tientjes aan brandstof.

 

 
< Vorige