Citroën/Maserati SM 2.7

Nieuw: Ombouwkits voor de Citroen SM I.E. 

Inmiddels hebben we al heel wat SM's omgebouwd, naar volle tevredenheid van de klanten. Samen met Garage Renard hebben we een technisch perfecte kit ontwikkeld die op iedere SM toegepast kan worden. Zowel voor de injectie als ook de ontsteking. Zelfs SM's met carburateurs kunnen worden omgebouwd naar injectie. Vraag ons naar de mogelijkheden via het contactformulier, of contacteer Renard of CitroSars .

De Citroën SM was het topmodel van Citroën in de jaren '70. SM staat voor Sa Majesté, wat hare majesteit betekent. In Nederland werden officieel slechts 98 exemplaren verkocht. Johan Cruijff was zonder twijfel de bekendste eigenaar, al weten maar weinigen dat die auto door Citroën aan hem werd geleased.

/pics/SM/SM2.jpg

De eerste SM die ik onder handen mocht nemen is van garagehouder RENARD, een onafhankelijke PSA specialist met een liefde voor Hydraulique en grote kennis van de moderne Franse Diesels. Het betreft hier een "Injection" uitvoering. De SM's zijn allemaal geleverd met een "odd-fire" 2,7 liter V6 Masserati motor. Let wel: dit is géén PRV blok en ook geen afgehakte V8.

De injectie van die tijd is gemaakt door Bosch. Het gaat om een analoog D-jettronic systeem. Natuurlijk was het in die tijd het neusje van de zalm, maar inmiddels weten we beter. Veel mensen zoeken naar een carburateur-versie omdat de "injection" niet zo heel goed bekend staat. Ze is onderandere erg dorstig (iedere 6 km neemt ze een liter superplus tot zich), ze is wat nukkig op de provinciale weg en file rijden of stadsverkeer kan een regelrechte ramp zijn. Dit wordt vaak afgedaan onder de noemer: "het is tenslotte een race-motor"... Ik kan u vertellen: de injectie motor is wel degelijk de lekkerste van de 2. Maar pas na een modificatie van het brandstof / injectie / ontsteking systeem.

Wat opviel was de gebrekkige afstelling van het originele injectiesysteem (D-jetronic).  Stationair loopt de motor erg rijk op het originele systeem. Dit is niet exemplarisch, alle SM injectiemodellen zijn zo afgesteld. Onder vollast gaat het injectiesysteem naar een te arm mengsel. Bij lastwisselingen sloeg onze AFR meter alle kanten op.. En let wel: deze auto is van een garagehouder. Deze heeft echt alles gedaan wat binnen de mogelijkheden van het systeem lag om de afstelling correct te krijgen ! Ik heb diverse creatieve modificaties gezien. Maar het was simpelweg onbegonnen werk. Het systeem is niet in staat een goede brandstofdosering tot stand te brengen.

De oorzaak van het probleem zit hem in de verouderde analoge techniek. En dat heeft niets met leeftijd van de techniek te maken: vermoedelijk heeft ze nooit behoorlijk gelopen met dit systeem. Een verkeerd afgestelde auto kan best heel goed draaien, maar in de finesse laat ze toch steekjes vallen. Benzine is feitelijk zeer tolerant als het gaat om mengselsamenstelling. Een rijk mengsel geeft comfort als het gaat om rustig lopen. Maar.... De motor krijgt het zwaar voor zijn kiezen doordat er zeer veel brandstof in de olie komt en de olie van de cilinderwanden spoelt, waardoor deze niet meer gesmeerd worden.

/pics/SM/SM1.jpg 

Tijd voor de grondige aanpak. De SM was reeds voorzien van een wideband-lambda sensor die het mis-mangagement van het injectiesysteem aan het licht bracht. Er kon niet langer dan 10 minuten hard doorgereden worden, dan liep de olietemperatuur te hoog op door het arme mengsel. De verbrandingstemperatuur van een arm mengsel is erg hoog.

Uiteindelijk hebben zo goed als alle componenten het veld moeten ruimen. De stationairloopregeling, de wervelkleppen in de inlaat, alle sensoren moesten aangepast / veranderd worden. 

/pics/SM/SM3.jpg

Met resultaat ! De auto is maar liefst 30%-100% zuiniger geworden en doet nu ruim 9 kilometer met een liter superplus (!) to 14 kilometer bij rustig rijden. De auto klokt 240 km/uur op de teller, zonder dat de olietemperatuur oploopt. In de winter start ze zonder problemen bij de eerste poging. Ook toen het ijs op de ramen stond. Vrijwel onmiddelijk na de koude start bereikt ze al het juiste mengsel. Dit scheelt een hoop benzine in de olie. De motor is nu afgesteld op zuinig rijden bij deellast en vermogen op vollast.

Dat de Maserati motor haar "race-nukken" te danken had aan het motorconcept bleek onzin. De motor loopt nu lambda-sensor geregeld (Closed Loop) zeer mooi en regelmatig stationair. In de uitlaat wordt constant het mengsel gemeten en teruggekoppeld naar het systeem om de afstelling correct op de ingestelde waarden te houden. En wat blijkt ? De motor bezit van nature een koppelkromme die vanaf net boven stationair een vlak verloop kent naar ruim 6000 toeren. Van nukken en rukken is geen sprake meer. De auto doet soepeltjes haar werk en laat zich met gemak afknijpen in de hogere versnellingen bij lage snelheid. De auto is geschikt geworden voor iedere dag. Voor een gang naar de supermarkt, voor een rondje over de dijkwegetjes.... Maar het allerliefst laat ze vol gas een eigenzinnig geschreeuw horen als het gaspedaal dieper ingedrukt wordt en springt ze als een rubberbal voorwaarts.

/pics/SM/SM4.jpg

Inbouw van de apparatuur. Het pastte allemaal makkelijk op de originele plek van het motor-management systeem. Wellicht voor de purist niet om aan te zien... Maar ik kan u verzekeren: zodra het luikje ervoor zit en het tapijt erover heen zal niemand het verschil snel opmerken. Tot je erin stapt en ermee gaat rijden natuurlijk. Want dit is een héél erg fijne SM geworden. Zo zijn ze nooit gemaakt.

ECM

Het leukste is: de auto wordt nu bijna dagelijks bereden. Met een grijns van oor tot oor!

Inmiddels hebben wij meerdere SM's omgebouwd naar dit systeem en met veel succes. Ombouw naar een modern systeem is in alle gevallen een betere investering dan storingszoeken in het D-jettronic systeem dat nooit perfect zal gaan lopen. Bovendien zal dit systeem in de regel de levensduur van de motor juist verlengen. Qua originaliteit: Het systeem is zo goed als onzichtbaar.

 Er zijn diverse mogelijkheden:

Voor de carburateurmodellen leveren wij een uitstekend ontstekingsysteem, gebasseerd op een mechanische vervroeger en een elektronische opnemer. Dit is een zeer goed systeem en eenvoudig toe te passen.

Voor injectie modellen leveren wij een injectiesysteem. De D-jettronic komt in zijn geheel te vervallen. De oude componenten worden vervangen door moderne exemplaren. Dit kan in combinatie met bovengenoemd ontstekings-systeem.

Daarnaast kunnen wij injectiemodellen met het injectiesysteem ook voorzien van een volledig programmeerbaar ontstekings-systeem. Het voordeel is een preciezere opname van de krukhoek. Daarnaast kan vaccuumvervroeging toegepast worden. Dit systeem werkt nog steeds met een verdeler en een enkele bobine.

Als laatste bieden wij de optie om de verdeler in zijn geheel te laten vervallen en in combinatie met het injectiesysteem een ontstekingssysteem te monteren met een bobine per cilinder.

De feitelijke ombouw laten wij uitvoeren door specialisten van de Citroen Maserati. Wij ondersteunen hen weer met onze kennis en ervaring op het gebied van injectie- en ontsteking systemen.

 
< Vorige   Volgende >