AC-Cobra Replica I

AC is een Brits sportwagenmerk. De naam is de afkorting van AutoCarrier, ofwel bestelwagen. AC is voornamelijk bekend geworden door de Cobra. De AC Cobra is een uitvoering van de AC-Ace en ontworpen door Carrol Shelby. De Ace was een sportieve auto met een licht buizenframe en de eigen AC motor. Carrol Shelby gebruikte de Ace's en monteerde daar een enorme Amerikaanse Ford V8 motor in. Tot op de dag van vandaag vinden de Amerikanen het een Amerikaanse auto terwijl de Britten het een Britse ontwikkeling vinden. Dit is echter 100% Hollandse huisvlijt.

Deze AC Cobra is een replica van de AC Shelby Cobra en is van een docent werktuigbouwkunde. Hij maakt van metaal wat hij in zijn hoofd heeft. Zo zijn er nogal wat modificaties aan het chassis om het rijcomfort, zitcomfort en veiligheid te verbeteren. Motorisch is het een enorme krachtpatser. Er staat een small-block stroker 6,3 liter Chevy motor in met een Weiand compressor erop. De compressor is afgesteld op 0,6 bar laaddruk.

Alu bodem

Omdat de AC's kitcars zijn, dienen ze een RDW keuring te ondergaan. De grote V8 motor met carburateur is niet schoon genoeg om door de keuring te komen. Vandaar dat veel van deze auto's enkel op LPG mogen lopen. Op zich is dat geen straf met de huidige benzineprijzen en de dorst van de enorme motor. Maar dan komen de problemen. Een 6,3 motor knijpen met een mengstukje: geen goed plan. En in combinatie met een compressor... Dat kan een knal geven die in het hele land te horen is.

Op de Vehikel kwam Gert de Beer mij tegen toen ik daar stond met mijn LPG injectieproject dat toepasbaar is op alle typen voertuigen. Ook op zijn Cobra. Gert zag het licht: de voordelen zijn legio. Gunstiger verbruik, betere prestatie, makkelijker trouble shooten, geen backfires en geen problemen met het plaatsen van gasmengstuk / gascarburateur. Want die past eigenlijk niet lekker onder de kap. Ik werd ingelijfd in de werkplaats en nu bouwen we aan 2 AC-Cobra-Replica's tegelijk. De uitvoering met de charger wordt nog wel wat kunst en vliegwerk. Zo worden er maar liefst 16 injectoren gebruikt, komt de verdeler in zijn geheel te vervallen en wordt er een DIS systeem opgebouwd. Eén van de leuke details: het triggerwheel voor krukasopnemer hebben we onzichtbaar gemaakt... Want naast presteren moet de auto ook smoelen !

Stealth triggerwheel

Zoek het triggerwheel.

 
< Vorige   Volgende >