Subaru Buggy

Mensen kunnen fantastische dingen bouwen. Neem nou deze Buggy met Subaru motor.

In de jaren '60 werd het in de VS erg populair om VW Kevers om te bouwen tot strandauto's. Deze werden Buggy's genoemd, naar de VW Bug, zoals de Kever in Amerika genoemd werd. Omdat de auto's kleiner en lichter waren dan de gewone kever werd het verkleinwoord Buggy gebruikt.

Buggy

Subaru motor in Buggy

De Buggy weegt ongeveer 600 kilo en heeft dus aan een betrekkelijk kleine motor genoeg. De 1.8 Subaru motor is natuurlijk een fantastische keuze boven de normale luchtgekoelde VW motor. Deze motoren blijven erg goed, ook als ze veel gelopen hebben. Ze zijn stiller dan de VW motoren, minder dorstig en hebben een betere loopcultuur. Al heeft de VW motor wel een stukje karakter dat je niet meteen terug zal vinden in het machientje van Subaru. Hou ervan of haat het.

Wat als een paal boven water staat: Dit is weer eens wat anders!

De Buggy werd lopend bij me afgeleverd. De eigenaar wilde graag een betrouwbare kabelboom met injectiesysteem. Na het openen van het bagagecompartiment werd het een en ander wel een beetje duidelijk:

Spaghetti

Weg ermee !

Ik heb de kniptang snel ter hand genomen en ben fors gaan snoeien in de bedrading. Met als resultaat dat de darmen van deze auto nu in een doos naar de zolder kunnen. Een strakke afgeslankte draadboom kan aangelegd worden in combinatie met een programmeerbaar motormanagement systeem.

 Draadboom maken

De kabelboom in aanbouw. De ruimte is behoorlijk beperkt. Toch vordert het heel snel. Gelukkig ken ik de motor goed van een eerder Subaru-project. De motor wordt voorzien van wideband lambda-sensor, een vrij programmeerbaar injectiesysteem en een nieuwe custom-made kabelboom. Vermogenswinst is niet echt het doel. Betrouwbaarheid en inzichtelijkheid zeker wel.

Inmiddels loopt de Buggy en is ze klaar voor de leuke uitstapjes. De totale ombouw heeft 5 maanden geduurd. Het verwijderen van het oude Subaru systeem, aanleggen een aanpassen van de nodige circuits en het installeren van het nieuwe motormanagement systeem kostte ongeveer 12 uur in en we hebben een paar uur gespeeld met de afstelling. 

>

 

Wat ik niet verwacht had: het comfort van de auto is heel goed. De auto is soepel en veert lekker. Verder doet de Subaru motor het erg goed. Het is niet de snelste variant (1.8 mono-point) maar het is niet misselijk in deze auto. Het motortje maakt vlot toeren en de irritante VW snerp zit er niet in. Wel de mooie Boxer-roffel. De motor heeft zat koppel onderin en een mooi vlakke koppelkromme. De auto is dankzij de waterkoeling best stil te noemen. Motorgeluid is aanwezig maar overheerst niet.

Een leuk detail: de Subaru motor is natuurlijk watergekoeld. De fan's worden door het motormanagement systeem zo aangestuurd dat ze langzaam en snel kunnen draaien, afhankelijk van de motortemperatuur.

Erg leuk project met leuke mensen. Ik wens ze veel plezierige kilometers !

Fantastisch resultaat. Om met de woorden van de eigenaar te spreken: Nú zit er wat onder het pedaal !

 
< Vorige   Volgende >