Dodge RAM 360 Supercharged LPG

Deze Dodge RAM 360 is voorzien van een Supercharger. Én een LPG injectie installatie.

Dodge RAM 350

In een Amerikaan hoort natuurlijk een V8. En liefst ook nog met een beetje inhoud. Laat de Cummins Diesels maar staan want dit slaat alles en... om de dieselprijs hoef je het niet meer te laten. Een Dodge RAM 360 op LPG !

En om het verhaal maar even af te maken: er is ook maar meteen een supercharger op gezet. Deze blaast nu nog met een geringe druk van 0,4 bar maar daar is nog wat aan te doen. Door de klopvastheid van LPG en de toch al lage compressieverhouding van de Amerikaan is dit zo gek nog niet. De Charger doet in stilte zijn werk, eigenlijk merk je niet dat ze aanwezig is. Tot het gaspedaal dieper ingetrapt wordt. Dan gaat deze ruim 2600 kilo zware pick-up er als een haas vandoor. Nu er vrijheid is van keuze van ontstekingstijdstip en brandstofhoeveelheid kan er nog meer uitgehaald worden

Hieronder zie je de zeer fraai uitgevoerde ombouw.

Dodge Charger

De eigenaar is een handige metaalbouwer. Het mechanische gedeelte (de compressor en de LPG installatie) heeft hij dan ook zelf uitgevoerd en het ziet er werkelijk schitterend uit. De auto is overigens in perfecte staat, een Billstein onderstel met overal zichtbaar nieuwe rubbers. Onderweg hadden we dan ook het uitzicht van een bestelwagen en het comfort van een personenwagen.

Ook het elektrische gedeelte heeft hij zelf aangelegd. Dat is wat minder goed gelukt. Zo bemoeit het oorspronkelijke systeem zich met de motor waardoor deze op LPG toch wel een beetje typisch aanslaat. Als je ernaast staat dan spring je snel aan de kant. De motor start met een enorme grom, om dan even helemaal stil te worden maar dan toch weer op te pakken. Dit is nog wel voor verbetering vatbaar. Overigens denk ik dat de hele aangelegde bedrading wel voor een revisie vatbaar is.... Zo leveren wij geen auto's af..... Het is maar goed dat wij gekomen zijn met een draadboom waar de zekeringen en relais al in verwerkt zitten !

Rommelige installatie...

Ook kreeg hij het niet afgesteld. De V8 was dan ook wat lastiger dan de meeste auto's die ik langs heb gehad, maar na een flinke rit met de eigenaar achter het stuur en mij achter de laptop hebben we de auto prima aan het rijden gekregen. De auto bleef over het hele belastingsbereik netjes op het juiste mengsel. De op mijn aanwijzing aangepste injectordrivers werken uitstekend. Iedere injector heeft zijn eigen driver.

Een typisch verhaal van een project waar totale vrijheid benodigd is om de brandstofhoeveelheid te matchen op de configuratie. Met een slave-systeem kan je niet anders dan eerst het benzine-systeem aanpassen. En dan nog kan het zijn dat het niet naar de zin is. Met dit systeem heb je de vrijheid de LPG installatie te laten doen wat jij wilt.

Overigens nog leuk om op te merken: de injectoren hebben nog 30% spelingsruimte en de stationairloop is uitstekend.

Dodge RAM 350 supercharger

 
< Vorige   Volgende >