AX 1.4 GT

Deze Citroën AX GT is oorspronkelijk een carburateur model, met een 2 traps Solex carburateur.
Deze auto's hadden aluminium motoren die aardig wat toeren draaiden, deze AX is van januari 1989 en behaalde destijds z'n maximum vermogen bij 7250tpm.
Aluminium heeft uiteraard een gewichtsvoordeel t.o.v. gietijzer en de eigenaar wilde daarom dat voordeel graag behouden.

Ooit was er ook de AX Sport, een model met in de basis hetzelfde aluminium motorblok maar met een andere cilinderkop en dubbele carburateurs.
Dit motorblok had 1.3 liter inhoud en was ontwikkeld om te voldoen aan de homologatie-eisen van toentertijd geldende race/rally klassen, vanaf 1989 werd dit echter lastig voor de consumentenmarkt vanwege de aangescherpte emissie-eisen en het verplicht stellen van de katalysator.

Bij Citroën heeft deze motorvariant nooit een vervolg gekregen maar bij Peugeot heeft men uiteindelijk, vanaf 1993, er wel een moderne variant van geïntroduceerd in de Peugeot 106 1.3 Rallye.
Het idee achter deze AX is dus een soort "moderne" opvolger van de AX Sport zoals die tussen 1987 en 1989 geproduceerd werd.

Deze AX GT, van 13 januari 1989, is nu motorisch opgebouwd uit een 1.4 K2A (aluminium dus) onderblok gepaard aan een TU2J2 cilinderkop (ook aluminium) en bijbehorend inlaattraject.
Het uitlaatspruitstuk is vervangen voor een exemplaar van SuperSprint en het heeft geen katalysator, conform de toelating van 1989.

Er is een KDfi motormanagement systeem ingekomen met widebandlambda controller en er zijn wat extra snufjes aan toegevoegd zoals shift-light, flat-shift (soort rudimentair launch-control) en switching-tables om van "sportief" naar "braaf" te kunnen omschakelen qua MAP-settings.

De eigenaar heeft dit alles gepaard aan een ASUS R2H Ultra-Mobile PC om e.e.a. in de auto grafisch in beeld te kunnen krijgen.

Inmiddels loopt de AX als een speer. Binnenkort een foto/film update !

http://nl.youtube.com/watch?v=yqRR55JwS_A

http://nl.youtube.com/watch?v=KCeKtKLKSHk

 
< Vorige   Volgende >