Engine Management Tech

De benzine verbrandingsmotor die we vandaag de dag het meest tegenkomen is gebaseerd op de Ottomotor. Deze motor is uitgevonden door Nikolaus August Otto in 1867. De Ottomotor is een doorontwikkeling op andere modellen, die al waren uitgevonden in 1680, o.a. door de Nederlander Christian Huygens. Bij de Ottomotor wordt de verbranding geïnitieerd door een ontsteking of vonk.

Begin 1900 kwamen de eerste viertakt Ottomotoren die rijp waren voor massaproductie. Sindsdien is er veel veranderd, of toch ook weer niet. Constructief hebben de motoren een evolutie ondergaan qua vorm van de verbrandingsruimte, lucht in- en uitlaat, lagering en zijn de beschikbare materialen enorm in kwaliteit toegenomen. Daardoor kunnen we nu, ruim een eeuw verder, betrouwbare motoren maken die minder energie nodig hebben en enorme thermische belastingen aankunnen. Hierdoor hebben we aan dematerialisatie kunnen doen: de motoren zijn lichter dan ooit en produceren meer vermogen dan ooit.

Ottomotor vier slagen

De belangrijkste ontwikkeling van de Ottomotor is toch wel de intrede van de elektronica. Daarmee kunnen we nu uiterst precies de brandstofhoeveelheid en de ontstekingstiming naar behoefte en omstandigheden aanpassen. Hier zijn de fabrikanten in 1970 met het beruchte analoge D-jettronic systeem mee begonnen.

Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder electronica, ook niet meer in de hobby, project, race en rally. De leukere motoren van nu hebben allemaal brandstofinjectoren voor de efficiëntie. Willen we echt vermogen, dan zullen we de ontsteking precies (elektronisch) moeten timen.

viercilinder lijn motor

Wij merken dat er nog veel weerstand is tegen het invoeren van de elektronica. Maar we zien nu dat iedereen langzaamaan aan het beseffen is dat ze niet meer terug kunnen grijpen naar de contactpunten en carburateurs. Het aftermaket Electronic Fuel Injection tijdperk is in opkomst voor iedereen die serieus met zijn passie bezig is.

Onze passie bestaat uit het inzichtelijk en doorgrondelijk maken van EFI-systemen. Zodat iedereen, ook zonder feitelijke elektronicakennis een EFI systeem voor zijn project kan gaan gebruiken.

De voordelen zijn legio:

IEDER project wordt haalbaar, de motor zal zich soepeler en mooier gedragen naar moderne maatstaven, verbruik en emissie zullen afnemen, hogere vermogens en gecontroleerde omstandigheden liggen binnen de mogelijkheden.

Om nu de grijze mist rond deze systemen weg te nemen doen wij ons best om u een stukje uitleg te geven over de werking van motormanagement systemen. Wij hopen dat u uiteindelijk zult concluderen dat een elektronisch systeem wellicht ook iets voor uw project is en dat u zelf een inschatting kunt maken hoe u een dergelijk systeem kan implementeren op uw project.

Daarvoor zullen wij de volgende onderwerpen behandelen:

1. De sensoren

2. De actuatoren

3. De bedrading

4. De software

5. De overige features

Wij hopen dat de informatie duidelijk is en zien een bericht met uw wensen graag tegemoet. Als u overgaat tot het aanschaffen van een elektronisch injectie of -ontstekingssysteem bij BS-AutoTune, laten wij u niet aan uw lot over. Wij zijn ook na de aankoop beschikbaar voor informatie en support. Wij kunnen u helpen met het afstellen van uw systeem, diagnose stellen en reparaties verrichten indien u voor onvoorziene zaken komt te staan. Wij werken iedere dag met onze systemen, dus wij hebben hiervan reeds veel kennis.

BS-AutoTune. Passie voor meet- en regeltechniek.

 
< Vorige